POPUP Theater
Hoe een bus vol karton een wens in vervulling liet gaan.
Het was een grote wens van ons, om het samenbrengen van theater en leren als ijzersterk duo, in een vorm te gieten die meer doet dan vrijblijvend kijken naar een spiegelvoorstelling over de dagelijkse praktijk. Het idee om in een kleine ruimte met weinig publiek een indringende voorstelling te spelen, die echt binnenkomt, bleef lange tijd op de plank liggen. Immers: hoe moest dat er uit gaan zien? Voor welke vorm moesten we dan kiezen? Kortom het bleef bij een idee.………Totdat we op een dag een kartonnen vergaderruimte zagen en Madeleine zei: waarom gaan we niet naar onze klanten toe met een kartonnen theater!?
En zie hier het resultaat: Het POPUP theater!
Door jarenlang interviews te houden met patiënten, cliënten, bewoners, hun familieleden, artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, kon het POPUP theater gestalte krijgen.
De volgende POPUP voorstellingen zijn reeds ontwikkeld:
- Ziekenhuis: bejegening en kwaliteit.
- Ziekenhuis: functiedifferentiatie.
- HBO-V opleiding: verpleegkundig leiderschap.
- Ouderenzorg: bejegening en kwaliteit.
- Prikdienst: voorkomen van agressie.
Buiten de bestaande voorstellingen, maken wij graag een voorstelling op maat.
De voorstellingen zijn gebaseerd op de waarheid, zonder censuur en laten de missers in communicatie en bejegening zien. Niet om de professional het vel over de oren te halen maar om een diepgaande discussie op gang te brengen waarin steeds de vraag centraal staat: “wat weerhoud je ervan feedback te geven?”
Wat kun je verwachten?
Dit theater, volledig van karton gemaakt, kan een publiek aan van 14 personen en wordt op locatie opgebouwd. De afmetingen zijn 6 meter lang en 3 meter breed en 3 meter hoog. De kleine ruimte en het kleine aantal bezoekers, maakt dat de voorstelling echt binnenkomt. Het spreekt voor zich dat de voorstelling enkele malen achter elkaar wordt gespeeld om meerdere mensen de gelegenheid te geven hem te zien.
- Je gaat als team of met willekeurig elk ander gezelschap (maximaal 14 personen per voorstelling) één voor één het kartonnen theater binnen.
- Daar ervaar je letterlijk hoe het is om patiënt, cliënt of bewoner te zijn, zonder dat je zelf meespeelt.
- Je hebt de mogelijkheid om de voorstelling aan één stuk te beleven en daarna met elkaar na te bespreken. Er kan ook gekozen worden om tussentijds op situaties in te gaan en eventueel deze met elkaar te regisseren tot een wenselijke situatie.
- Voor welke vorm je ook kiest, het is onze ervaring dat het een intense beleving is die je niet snel vergeet. Wij horen vaak van klanten terug dat er onderling nog lang over gepraat wordt en dat teams het aangrijpen als start om eerlijk met elkaar in gesprek te gaan.